onsdag 12 november 2008

Vad är hemligheten med snygga chokladpraliner?

Vill ju göra en hel del julgodis i år och sitter på en hel del smaskiga recept. Tyvärr (utseendemässigt) ska många doppas i choklad och då äts de med fördel med stängda ögon... Jag lyckas få till helt enorma chokladpölar på undersidan av julgodisarna. Visst är det charmigt med hemgjort godis - men det är lite som att lirka in Bigfoot i choklad innan själva pralinen kommer. En bagatell kan väl tyckas - men om det finns någon chokladdoppar-guru därute så har du en ivrig adept i Snöflingan. Alla tips på hur jag kan förbättra mina chokladalster mottages tacksamt - allt från teknik, specialredskap och hemliga besvärjelser :-)

9 Comments:

Fridolin said...

Jag känner igen problemet. Mina besvärjelser brukar nog vara av det svavelosande slaget( iaf när det inte går så bra). Jag tror att man ska låta chokladen rinna av lite mer innan man ställer pralinerna att torka. Om det går kan man snurra pralinen lite. Då ser den ut som den ska bli randig men eftersom chokladen är varm flyter den ut och blir slät igen men lite mindre hamnar i bottenplattan eller hur man ska säga. Jag tycker att det har hjälpt.

Snöflingan said...

Har du något smart redskap att hålla den med medans den droppar av? Mitt bästa just nu är en liten tång som jag tror man navände "förr" till att ta kakor eller frukt med.

Hanneles jul said...

Man får välja andra recept...

Helen said...

Jag brukar låte dem rinna av lite innan jag lägger dem på smörpapper. Jag brukar använda en gaffel att doppa med.

Anonym said...

Lägg dem att "dropptorka" på ett galler.

Tomtens Dotter said...

Det finns ett instrument som ser ut ungefär som en "såpbubbleögla", fattar du hur jag menar? En pinne med en ring på slutet i metall. Har aldrig testat den själv, däremot sett den i diverse godisartiklar genom åren.

Dorpan said...

Jag låter mina dropptorka på galler och det är viktigt att man försöker skaka av så mkt av chokladen innan,=)

Fridolin said...

Jag brukar använda en helt vanlig potatissticka som jag kör genom det som ska doppas. Det finns dock en liten risk för att pralinen går sönder om massan (till exempel marsipan/nougat) är för mjuk så jag har fuskat och fryst dem innan. Det kan man inte om man jobbar med bara choklad dock för då blir den feltempererad och matt och ful i färgen tror jag. Använd rikligt med choklad och luta skålen lite med hjälp av en bit hushållspapper under ena kanten så går det lättare.

Snöflingan said...

Tack för alla tips! Jag har testat en del av dem på mina Mozartkulor och rapport kommer.