tisdag 25 november 2008

Pralin, Tryffel och Nougat...

... är ord som jag slängt mig med lite hur som helst, men nu har jag tagit reda på vad de betyder. Källan är chokladsajten, som är väl värd ett besök. Bilden är lånad från Mi Piace.
Pralin - chokladdoppad konfektbit med fyllning av t.ex. nougat, marsipan, frukt eller likör.
Tryffel - kan ha mycket varierande sammansättning men gemensamt för alla tryfflar i sötvarubranschen är att de kan sägas bestå av choklad, som försetts med något annat fett än kakaosmör och därigenom erhållit en mjukare konsistens.De enklaste formerna av tryffel består av en blandning av kokosfett och kakaopulver med arrakessens och säljs under benämningen arrakstryffel. Till de finare typerna av tryffel räknas gräddtryffel, där man använt rikligt med grädde, som kokas ihop med de finaste sorters choklad.
Nougat - ordet nougat kommer av latinets nucatum, tillredning av nötter. Vid sidan av den bruna mjuka nötnougaten förekommer även fransk och spansk nougat (se dessa ord). I nötnougaten är den viktigaste ingrediensen rostade hasselnötter som finmalts och blandats med choklad. Genom nötfettets låga smältpunkt får massan en halvmjuk plastisk konsistens.Mandelnougat framställs av skalade, torkade och rostade sötmandlar som finmals och blandas med kakaosmör och mjölkchoklad.
Nu vet vi det också!

0 Comments: