söndag 30 november 2008

Chokladtryffel

Ibland blir det lite mycket med alla häftigt smaksatta julgodisar som saffran, chili, saltlakrits, ädelost, pepparrot - för att inte tala om kombinationer av desamma. Ja ibland blir det helt enkelt kortslutning på tungan och man vill bara ha en helt vanlig chokladtryffel. Så tycker jag att det är på julen. Ju närmre julafton man kommer, desto mer traditionella smaker vill jag ha på mitt godis. På adventsfikat får man däremot gärna bjuda mina smaklökar på lite crazy upplevelser. Så, detta är receptet på mina helt underbart fantasilösa chokladtryfflar.
Chokladtryffel ca 40 st
300 g hackad mörk choklad
90 g osaltat smör
1 ¼ dl grädde
2 msk konjak
kakao att vända tryffeln i
Gör så här:
1. Lägg chokladen i en bunke. Blanda smör och grädde i en liten tjockbottnad kastrull och rör om på svag värme tills smöret har smält. Låt koka upp och ta kastrullen av värmen. Häll den varma gräddsmeten över chokladen och rör om med träsked tills chokladen har smält och smeten är slät. Rör ned konjaken. 2. Låt smeten kallna i kylskåp och rör om då och då under tiden. När den är tillräckligt fast för att kunna formas, ta en rågad tesked smet åt gången och rulla små bollar. 3. Sikta kakaon över ett ark smörpapper. Rulla bollarna i kakaon så de blir täckta av ett generöst lager. Ställ bollarna i kylskåp tills de är fasta i konsistensen.
Tips: Tryffeln kan ha märken efter fingrarna när den har rullats i kakaon. De kan man få bort genom att rulla bollarna i kakao en gång till strax innan servering. Receptet kommer ursprungligen från Anne Wilson "Sötsaker och Choklad" och bilden är lånad från Arla.

2 Comments:

Fridolin said...

Jag kan inte annat än hålla med. På jul vill jag ha klassiska smaker. Dessutom är konjakstryffel väldigt gott. Måste också säga att jag är helimpad av din godistillverkning! Hittills har jag bara hunnit baka pepparkakor i år...:)

Snöflingan said...

Tackar! Det är lixåm min jul-hobby så jag tar varje tillfälle... skippar tex Leilas Jul och annat för att sno ihop något gott.