måndag 3 november 2008

Det här kommer att ta tid...

I helgen köpte jag garn och började virka på min Mormors-filt. Jag är en liten fegis så det blev vitt, grått och svart... Nu har jag gjort några rutor som jag satt ihop. Varje ruta har tagit mig nästan en timme - så det blir nog ingen stor filt om jag ska bli klar till jul. (Sen har jag ju en Staffansbonad att brodera också - för hand denna gång...)
Tillägg 1: Det finns virkskolor på nätet...
Tillägg 2: Jag har använt ett virkgarn i bomull som heter Jasmin. Det säljs i nystan om 50g och på Mejans Handarbete i Sundbyberg och kostar de 22 kronor. Det finns i massor av färger, men jag är ju som sagt inte så vågad av mig...
Rekomenderad virknålsstorlek är 2-2.5, men jag har aldeles för dåligt tålamod och valde att virka med en 3,5mm nål. Alla virkar ju olika hårt och löst, men jag tror jag är ganska normal. Trots det tycker jag att 3.5:an passade bra. En fördel med Jasminegarnet är att det går att tvätta i maskin i 60 grader.
När man väljer garn ska man tänka på vad man ska använda filten till. Bomull är ju mysigt för bebisar, ull värmer och passar bra till en mysig filt till soffan. Ju grövre garn desto större blir rutorna och det är ju inte fel att bli klar någon gång. Skulle kanske valt ett grövre garn...

7 Comments:

Julflickan said...

Åh, vad fin den kommer bli! Jag önskar att jag kunde göra sånt där jag med :)

Snöflingan said...

Ja, det verkar så svårt, men jag hade inte virkat sedan högstadiet innan helgen. En kompis har gjort en sån där filt och sa att det inte var så svårt - och nu när jag satte igång håller jag med. Dessutom finns det bra hjälp på nätet. Till Exempel Hemmets Journal har en virkskola (jag hade lite fördomar om Hemmets Journal eftersom det var något min farmor prenumererade på, men får nog omvärdera efter en användarvänlig virkskola)
Pröva!

Fyra årstider ♥ My Lovely Christmas Home said...

Greengate kuddar är från början handukar som jag sytt till kuddar..blev kanon.
Kram Lotta

Snöflingan said...

Aha - inte gamla avlagda frottéhanddukar då antar jag... ;-)
Tror jag har sett någon inredningsblogg som säljer kuddfodral av gamla linnehanddukar med monogram. Det är troligen det du menar. Ska bli spännande att se!
Jag har en stor bunt kökshanddukar som jag ärvt, men de ligger fortfarande manglade i linneskåpet och jag vågar inte använda dem. Kanske de borde bli Greengate-kuddar (har ingen aning om kriterierna för handdukar ännu, så jag kanske bara låter helkorkad)

Julhuset said...

Vad för slags garn använder du till mormors rutan.

Kram/Annika

Julhuset said...

En liten fråga till, hur stora är dina rutor?

Tack för hjälpen
Annika

Snöflingan said...

Annika/Julhuset,
Mina rutor är 8x8 cm, men sedan tillkommer drygt en halv centimeter när man syr ihop dem.
/Anna