onsdag 26 november 2008

Chokladkaka med tranbär och mandel

Oj, oj, oj - detta receptet får jag inte tappa bort! Det kom med ett reklamblad från den lokala ICA butiken och det ska vi ha till efterrätt på julafton. Hur lyder då detta recept som otestat kvalar in på Snöflingans julbord?

Chokladkaka med tranbär och mandel 8-10 bitar
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
1 1/2 dl mandel och/eller nötter t. ex. pistage, valnötter, pecan, osaltade cashew)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm
salt
1 dl vetemjöl
150 g torkade tranbär
2 dl yoghurt 10 %
1 msk råsocker1
lime
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg ner chokladen bruten i mindre bitar och låt den smälta.
3. Hacka mandel och/eller nötter grovt.
4. Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Blanda ner mjöl, tranbär och mandel/nötter. Rör ner chokladblandningen. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
6. Låt kakan kallna på galler.
7. Blanda yoghurt med råsocker och rivet skal och saft av lime
8. Servera kakan med limeyoghurt.
PS. Om det är någon som ändå har testat det här receptet kan ni väl berätta hur det blev... jag är så himla nyfiken... och så det är ju julaftons efterrätt... Förresten är det kanske ingen som orkar efterrätt vid jul. På ett år hinner har jag hunnit glömma hur mätt man blir efter ett julbord...

1 Comment:

Moa said...

låter gott. har dock aldrig provat.