tisdag 2 december 2008

Hallwylska Palatset

Hallwylska Palatset på Hamngatan i Stockholm bjuder på ett litet juldrama så här kring jul. Det är istället för en guidad tur - och jag tycker verkligen att det var ett lyckat koncept. Som diskhjälp får jag sitta ner i köket och följa livet som det var på grevinnan Wilhelminas tid genom tjänstefolkets skvaller och bestyr inför julen. Dramat utspelar sig i köket och i salongen där den enorma granen stod klädd precis som förr. Grevinnan testamenterade all sin egendom till staten, men ville att allt skulle bevaras som det var - och så var det verkligen. ALLT var katalogiserat och julprydnaderna hängdes upp på rätt plats i rätt ordning än idag. En liten rolig detalj var att det satt 2 julgransljus på varje gren och det var noga med att de sattes dit precis samtidigt. Anledningen var att det aldrig fick sitta 13 ljus i granen - för det betydde otur. Tänk på det när ni klär granen hemma...
Jovisst ja, det var en annan detalj som jag måste skriva ned: Jag gillar servettvikning och idag såg jag en ny typ som var riktigt snygg - "kopplade gevär" heter den, men man fick varken ta kort inne på muséet eller röra servetten för den delen. Ska försöka klura ut hur man gör.
Hade gärna tagit bild på både granen och servetten, men det blev en bild av grevinnan själv som jag lånat från den officiella hemsidan.

0 Comments: