tisdag 23 november 2010

Chokladrutor, Snoddas eller Kärleksmums

Kärt barn har många namn och jag växlar nog mellan Chokladrutor, Snoddas och Kärleksmums.
Detta är väl inget direkt julrecept, men dock en av mina mjuka favoritkakor och receptet måste ju bara finnas med här. Tidigare har jag flera gånger misslyckats med kakorna eftersom jag använt en vanlig långpanna utan att dubbla receptet - vilket jag kom på var lösningen.
Nu har jag även skaffat en form med rätt dimensioner, så det går att baka även om man inte har hela kylen full med ägg...
Chokladrutor Snoddas Kärleksmums 30-35 st
Ingredienser
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1msk siktad kakao
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Glasyr
75 g smör
2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
+ Kokosflingor
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader (varmluft ca 150 grader) Temperaturen kan skilja sig fån ugn till ugn.
Smält matfett och häll i mjölken. Vispa ägg och socker poröst
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao. OBS! Spendera den extra minut det tar att sikta kakaon - det blir så mycket bättre och man ångrar sig VARJE gång man struntar i det... Häll i de torra ingredienserna omväxlande med smör-mjölken och rör försiktigt till en jämn smet.
Smörj en 30x40 cm ugnsform och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna medans du gör glasyren: Smält smöret och häll i de andra ingredienserna i kastrullen under omrörning tills det är en jämn smet. Bred glasyren över kakan och strö på rikligt med kokosflingor. Skär bort den yttersta kanten runtom kakan så får du snygga bitar (kan dock ätas :-).Skär upp kakan i fyrkantiga bitar och om duinte ska äta dem direkt, frys in dem så håller de sig bäst.
Tips:
1. Sikta kakaon genom en sil så slipper du kakao-klumparna i smeten - och i den färdiga kakan.
2. Jag hittade mycket prisvärda ugnsformar på Coop Forum. 3-pack i storlekarna 32x25, 36x27 och 30x40. Tror de kostade drygt 100:-. Av en slump märkte jag också att kanterna svalnar väldigt snabbt, så det är lätt attlåta bli att bränna sig på dem :-)

0 Comments: