måndag 5 november 2012

Märänger aka Spöken eller kanske Tomteluvor?

Detta idiotsäkra recept på stora fluffiga maränger är extremt enkelt - och sen jag väl fick smak på hemgjorda maränger avstår jag hellre helt än äter de från affären.
Samma sak gäller barnen, och när sonen nu ska ha Halloween-kalas har han bett mig göra spöken och en kyrkogård...
Tänkte att dessa pösiga maränger kan bli spöken, måste bara komma på ett bra sätt att fixa ögon och mun.
En marängbotten kan bli grunden för en kyrkogård, bara på med lite glass och sticka i kakor som det står R.I.P på. Idéer och inspiration mottages tacksamt! Uppdaterad bild kommer när spökena är klara.
Om man gjorde marängerna lite toppigare kunde de doppas i choklad så fick man en tomteluva istället. Undrar om det går att färga vit choklad med röd karamellfärg...måste testa någon gång!

Fluffiga Maränger, ca 20 st
Ingredienser
3 ägg
11/2 dl socker
Några droppar citron (gör smeten fluffig och marängerna fasta)

Gör så här:
1. Blanda de rumstempererade äggvitorna med knappt hälften av sockret och cirka 5 droppar citron.
2. Vispa, först med låg hastighet och sedan hög, till ett hårt vitt skum som stannar i skålen även när den vänds upp och ned.
3. Häll sedan försiktigt i resten av sockret (lite i taget)och vispa på samma sätt - först försiktigt och sedan hårt till ett hårt fluffigt vitt skum.
4. Klicka upp marängerna på ett bakplåtspapper med lite mellanrum. De reser till ungefär dubbla storleken i ugnen.
5. Grädda på cirka 120 grader i ungefär en timme. Marängerna ska vara vita och lätta när de är klara.

Tips:
1. När marängerna börjar bli klara ska de lätt lossna från bakplåtspappret och knappt väga något. Är de fortfarande "tunga" har de fortfarande vätska i sig och behöver längre tid i ugnen. Man kan även höja temperaturen något en stund (till cirka 140 grader), men passa bara noga så att de inte får färg!
2. Blir inte smeten riktigt fast har du antingen fått i lite äggula och då hjälper det inte hur mycket du än vispar. Använd då smeten till fyllning till tex. jitterbuggare (eller testa att grädda en marängbotten i en långpanna) - det gör kanske inget om den inte blir torr och frasig. Att smeten inte blir fast kan också bero på att allt socker åkte i direkt tillsammans med vitorna - eller att äggvitorna kommit direkt från kylskåpet och är väldigt kalla - men då kan det ändå bli en perfekt marängbotten! (grädda lite varmare, cirka 140 grader i cirka en timme).
3. Jag har dessutom hört att det är en fördel om äggen börjar närma sig bäst före datumet, men det har jag inte själv märkt någon skillnad av.

0 Comments: