tisdag 24 november 2009

Lessons learned: Inget för köks-cowboys!

I helgen gav jag mig på receptet på marängfudge. Det var så roligt - första julgodiset i år och ett helt nytt recept. Jag var superinspirerad och entusiastisk. Tog en massa bilder också för att dokumentera hur man gjorde för att få dem riktigt snygga. Jag hade läst på hur man skulle gå till väga, förberett alla ingredienser så långt det gick, hackat nötterna, gjort ett bakplåtspapper med chokladbitar trots att det stod i receptet att det var lite mer avancerat.
"What could possibly go wrong"?!
Resultatet blev en trögflytande nötsmet med choklad bitar - och det var efter att de stått i kylen i 4 timmar!!!
Vad gjorde jag för fel?!
Jag mailade faktiskt till kocken i fråga och frågade vad som kunde gått fel och det var tydligen ganska uppenbart: Jag jammade lite väl respektlöst med temperaturen... Jag har aldrig gjort kola, knäck och liknande och kände inte till hur petigt det var med exakta temperaturer. Ganska nonchalant tycker nog ni som kan sånt här, men jag upptäkte för sent att skinktermometern bara var graderad till 90 grader och ville inte avbryta primärbaket.

Nu ligger rullarna i frysen som två surdegar och hånar mig.
Men så lätt ger jag inte upp. Jag ska skaffa mig en riktig termometer och sedan blir det nya tag. Någon som har gjort rätt och kan säga att det är värt ett nutt försök?

7 Comments:

Hanneles jul said...

jag har också tittat på receptet, verkar smaskens.

Karin said...

Jag väntar på rond två!

L said...

Vad gott det ser ut. :)

Recept lussebullar said...

Vad gott det ser ut. :)

Jultider said...

Ser gott ut. Synd att det inte gick som du ville..

Latoxen said...

Jag gjorde det här julgodiset igår, utan termometer, och det gick jättebra. Man måste bara se till att kontrollera sockermassan genom att göra karamellprovet innan man häller den i marängsmeten. Men nog hade det varit mindre omständigt om jag haft en hushållstermometer. Först var jag tvungen att googla efter liknande recept för att kolla tidsåtgång, och sedan lät jag det koka först 20 minuter innan första kollen. Efter det fick det koka ytterligare fem minuter, efter det fem till, och till slut så kollade jag massan under 2-minutersintervaller.

Rullen med chokladfyllning blev god men rullen med torkade tranbär i blev ännu bättre (jag använde inga nötter eftersom jag har allergikerna i familjen att tänka på). Nästa gång använder jag nog BARA tranbär. Smakbrytningen blev helt fantastisk.

Karamellprovet är f.ö. när man droppar lite av den heta massan i kallt vatten och undersöker om den blir spröd och går att bryta av.

Annifey said...

Jag gjorde den igår och det gick ganska bra.

Hade termometer men men något annat var nog inte 100% rätt för den blev inte seg utan mer spröd.

Hur jäkla god som helst dock och väldans tjusig så jag betraktar det ändå som lyckat.