söndag 9 december 2012

Hallontryffel

Denna hallontryffel är gjord på riktiga hallon och är helt gudomlig! Lite meckig att göra, men sååå värd besväret.
Hallontryfflar ca 40 st
1,5 dl tinade hallon (passeras)
0,5 dl socker
25 g smör
2,5 msk grädde
100 + 200 g mörk blockchoklad
100 g ljus blockchoklad
(Använd kvalitetschoklad när du ändå anstränger dig!)
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:
1. Koka upp de passerade hallonen, socker, smör och grädde.
2. Blanda i vaniljsocker och choklad (100 ljus + 100 mörk) .
Det finns sedan två alternativ på hur man kan forma tryfflarna:
Utan siliconformar:
3. Bred ut på bakplåtspapper till en kaka och låt stelna. Skär sedan i bitar (antingen kvadrater 2 x 2 cm eller stansa ut hjärtan med ett litet pepparkaksmått - då blir det självklart lite färre).
Med siliconformar:
3. Häll i hallonsmeten i siliconformar

4. Frys tryfflarna ett tag
5. Smält resten av den mörka blockchokladen (200 g) och doppa.
6. Pudra med kakao och förvara i lufttät burk i kylen.
Tips: Hallonen måste passeras, i annat fall stelnar de inte - jag har tyvärr provat det.
Tips: Eftersom det är mycket lättare att doppa tryfflarna när man har rikligt med choklad kan man passa på att göra ett annat chokladbaserat julgodis samtidigt, tex Rocky Road. Då kan man smälta all choklad direkt och använda den att doppa hallontryfflarna i. Sedan använder man resten av chokladen till det andra julgodiset.


0 Comments: