tisdag 25 november 2008

Choklad-doppar-teknik

Nu har jag pluggat på om hur man ska få till hallontryffeln utan att det blir en stor "fot" undertill. Det verkar finnas två sätt:
1) Doppa tryffeln i smält choklad. Dvs som jag gjort tidigare. Nu har jag ju med mig tipsen om att använda 2 gafflar, att låta det rinna av ordentligt och att lägga på ett galler för att stelna. Jag antar att jag helt enkelt får arbeta upp handlaget så att jag inte tappar ner hallontryfflarna i chokladen om och om igen om jag väljer denna metod.
Trots att tipset om att låta bitarna droppa av på ett galler fungerade bra på mozartkulorna är jag lite osäker till att göra det med hallontryffeln. Anledningen är att vissa av kulorna fastnade lite mer, men marsipanen var så stabil så kulorna klarade sig bra ändå. Hallontryffeln är så mycket mjukare och kladdigare, så jag vet inte om det kommer att gå lika bra. Det enda sättet att ta reda på det är väl helt enkelt att testa - så jag får återkomma med resultatet.
Tips! För att göra ganachen (hallontryffeln) lite fastare kan man antingen öka mängden choklad eller minska mängden grädde.
Ganache = glasyr som görs på mörk choklad och vispgrädde
2) Gjuta chokladformar som man sedan fyller med ganachen. Även här har jag hittat olika metoder för hur man får till formen:
Metod A: Täck insidan av små folieformar med smält choklad mha en liten pensel. Ställ formarna upp och ned på ett galler för att stelna. När de har kallnat kan de fyllas med hallon-ganachen.
Ta sedan ut rundlar i lämplig storlek till bottnar till formarna.
Spritsa noga runt kanten med smält choklad och lägg på en rundel så att formen försluts. Till sist kan folieformen tas bort. Källa: Anne Wilson "Sötsaker och Choklad".

Metod B: Klä insidan av kakformarna med plastfolie och fyll dem med vatten. Ställ in formarna i frysen tills de är genomfrysta.Smält chokladen. Ta bort isen från formarna genom att lyfta upp plastfolien. Doppa omedelbart isformen i den smälta chokladen.Lyft upp isformen från chokladen och låt överflödig choklad rinna av. Chokladen ska stelna omdelbart. Lossa plasten försiktigt och kasta bort isen. Källa Chokladsajten.
Kommentar: För metod B måste man ha lite stadigare formar, medans metod A endast kräver vanliga knäckformar. Jag kan också tycka att metod A känns lite stressig: här gäller det att få i chokladen snabbt som ögat, i rätt mängd och på rätt ställe innan isen smälter. Jag tror det är för avancerat för mig. Metod A är säkert väldigt tålamodskrävande och det är en hel del moment som tar tid, men det känns ändå görbart. Dock inte denna jul - för mig ialla fall. Jag får trots min jakt på vackrare chokladpraliner tänka på att "det är insidan som räknas". Oj, nu kommer en djupare tanke: varför ska allt vara så perfekt egentligen? Julen handlar ju om allt annat än yta. Usch, nu skäms jag lite för hela inlägget - ja, hela bloggen till och med. Hmm hur fortsätter jag blogga efter den insikten?

3 Comments:

Anonym said...

http://inredningsbloggen.blogg.se/2008/november/gora-egna-chokladpraliner.html

Hittade kanske svaret på dina böner?

Anonym said...

Oj,det där såg alldeles för avancerat ut för mig. Första metoden skulle jag kanske kunna ro hem men gud vilket pilligt jobb! Misstänker att jag har för lite tålamod för att sitta i timtal med något som jag sedan glupskt kommer sätta i mig på mindre än två röda...

Anna said...

Tomtens Dotter - TACK! Detta ska undersökas närmre! Tänk om jag hade fått ett sånt kit i julklapp förra året... lite tråkigt att önska sig i år så det blir nog till att investera i redan nu. Vilken tur att jag inte har gjort så mycket godis ännu.

Fridolin - Ja, det var väldigt avancerat med formarna, men om jag inte hade haft så små barn hade jag nog gett mig på det - älskar att göra julgodisar, nästan mer än att äta dem, speciellt när man utmanar sig själv och provar nya saker (eller förfinar tekniken). Dock finns det ju en gräns för hur lång tid det får ta, precis som du sa eftersom de slinker ner i magen ganska fort :-)